לחתוך ב- ויטמינים ?!
לחתוך ב- ויטמינים ?! או בעצם מדוע לא מומלץ לחתוך דק את הירקות, לבשלם, לצלות, לטגנם?
ויטמינים הנם מרכיב חשוב בתזונה שלנו ויש להם קשר ישיר לבריאותנו, מאמר זה מדבר על הויטמינים בסלט שאנו מכינים ומסביר כיצד ניתן להגביר את האפקטיביות של מרכיבי הירקות על מנת לנצל טוב יותר את הויטמנים במזון שאנו אוכלים.
- לגודל החתיכות ועובי הפרוסות של ירקות ופירות יש השלכה ישירה על שימור הויטמינים והמינרלים. ככל ששטח הפנים של חתיכות הירקות והפירות גדול יותר (חתיכות קטנות, פרוסות דקות), כך אובדן הרכיבים התזונתיים יהיה גדול יותר.
- פציעות גורמות לאיבוד ויטמינים, בעיקר C וA. בעת חיתוך ירקות עדיף להשתמש בסכין חד, ולחתוך בצורה גסה כדי להמעיט את הפציעות.
- יש להימנע עד כמה שאפשר מקילוף ירקות ופירות – בקליפה יש ריכוז גבוה של ויטמינים, מינרלים וסיבים .
- יש לשטוף ירקות, אך עדיף לא להשרות אותם במים כדי לא לאבד ויטמיני B ויטמיני C (המסיסים במים).
- בישול במים רותחים ולא במים פושרים, שהובאו לידי רתיחה, עשוי להוות משקל נגד איבוד רב של ויטמין C.
- זכרו לכסות את הכלי בשעת הבישול, כדי להאט את קצב איבוד חומרים חיוניים ולמניעת התחמצנות של ויטמינים ומינרלים.
מומלץ להשתמש במים בהם בושלו הירקות להכנת מרק, אורז וכו'. כיוון שחלק מהמינרלים ומהויטמינים מופרשים למי הבישול. למים בהם בושלו הירקות יש תכונה נוספת שכדאי להיעזר בה בהכנת מרק והיא שתחושת השובע ממים אלו גבוהה יותר.
זיכרו כאשר חותכים את הירקות והפירות לחתיכות קטנות המשמעות היא לחתוך בויטמינים.
להסברים על סוגי הויטמינים וחשיבות כל ויטמין – ניתן לקרוא כאן